Guus MeewisDe DeurzakkersJacqueline van der GriendToïne Haverkamp

Guus Meeuwis

"Als er één persoon is geweest die dacht dat Guus Meeuwis een ééndagsvlieg zou zijn, dan was ik dat wel. Direct na het overweldigende succes van Het Is Een Nacht... (Levensecht) heb ik geen moment, maar dan ook geen enkel moment gedacht aan een serieuze carrière in de muziek. Dat het er toch van gekomen is, mag echt een wonder heten!"
Tien jaar nadat hij voor z'n toenmalige vriendin het liedje Het Is Een Nacht... (Levensecht) schreef als dank voor een romantisch weekend in Brugge, viert Guus Meeuwis zijn tweede artiestenlustrum. De vriendin van toen is vandaag de moeder van z'n kinderen en de ooit feestvierende rechtenstudent is getransformeerd tot een gewaardeerde en serieuze troubadour van het Nederlandstalige lied. "Hoewel ik altijd met muziek bezig ben geweest, heb ik werkelijk nooit het idee gehad er iets mee te gaan doen. Dat is me echt overkomen." vertelt Guus Meeuwis.

Tien jaar Guus Meeuwis. Om te begrijpen hoe de Tilburgse zanger/liedjesschrijver ooit in de muziekwereld verzeild is geraakt, moet men terug in de tijd. "Mijn eerste muzikale stappen heb ik letterlijk gezet bij de fanfare. Ik was toen een jaar of tien, elf. Op m'n zestiende heb ik met m'n oom zijn gitaar geruild voor een fles whisky. Ik probeerde mee te spelen met de platen van m'n favoriete artiesten, Boudewijn de Groot, Elvis Presley, Doe Maar, Bruce Springsteen, De Dijk en Simon & Garfunkel. Een beetje pielen en meezingen."

Als student vertoeft Guus Meeuwis eerst op het instituut Nijenrode om via een korte studie bedrijfskunde in Leuven te vertrekken naar z'n huidige woonplaats Tilburg. Daar begint hij aan een rechtenstudie. Samen met een aantal gelijkgestemde studievrienden vormt hij de band Guus Meeuwis & Vagant, vernoemd naar hun stamcafé in Tilburg. In augustus 1994 doen Guus Meeuwis & Vagant mee aan het AHC Studenten Songfestival in Leiden dat zij winnen met het door Meeuwis geschreven Het Is Een Nacht... (Levensecht). Het liedje belandt op een compilatie die in een beperkte oplage van slechts duizend exemplaren wordt verspreid onder het kopielustige studentenvolk. Vervolgens begint men Het Is Een Nacht... (Levensecht) als laatste plaatje te draaien in het Tilburgse uitgaansleven vlak voordat de kroegen dicht gaan. Het liedje wordt opgepikt door talentscout Willem van Schijndel, ontdekker van de Hermes House Band en zelf succesvol als lid van het carnavalsduo De Deurzakkers. Hij biedt Guus Meeuwis & Vagant een platencontract aan waarna Het Is Een Nacht... (Levensecht) in augustus 1995 op single wordt uitgebracht. Nadat Het Is Een Nacht... (Levensecht) wordt verkozen tot Alarmschijf, schiet de single meteen door naar de eerste plaats van de Nederlandse en Vlaamse hitlijsten. Uiteindelijk worden van de single een kwart miljoen exemplaren verkocht.

Het Is Een Nacht... (Levensecht) wordt dé zomerhit van het jaar en staat maar liefst 37 weken in de Mega Top 50 genoteerd, goed voor een plaats in de Top 10 van Langst Genoteerde Hits Aller Tijden. Guus Meeuwis beleeft het allemaal in een roes. "Ik was stomverbaasd. Van de slagroomtaart die Het Is Een Nacht... (Levensecht) heet, heb ik volop genoten. De jongens ook. Even niet studeren maar in plaats daarvan overal optreden en feestvieren. Daarna kwam Per Spoor (Kedeng Kedeng) en ook van dat onverwachte succes hebben we met volle teugen genoten. Ik had toen zoiets van 'dat brengt ons wéér een jaartje verder'. Daarna kwam het debuutalbum Verbazing uit dat meteen op de eerste plaats van de Album Top 100 binnen kwam. Het was echt ongelofelijk wat er allemaal gebeurde."

Na de beide nummer-1-hits Het Is Een Nacht... (Levensecht) en Per Spoor (Kedeng Kedeng) worden ook de singles Verliefd Zijn en het van de Belgische groep Mama's Jasje geleende Zo Ver Weg grote hits. Het album Verbazing, met tekstuele en compositorische gastbijdragen van Han Kooreneef, Leo Driessen, Boudewijn de Groot en George Kooymans, wordt bekroond met dubbel platina. In het najaar van 1997 scoort Guus Meeuwis zijn derde nummer-1-hit met Toen Ik Je Zag, een liedje dat hij samen met zijn vaste pianist Jan Willem Rozenboom schrijft voor de Nederlandse speelfilm All Stars. De acteur Antonie 'Hero' Kamerling zingt het naar de eerste plaats van de hitlijsten.

Toen Ik Je Zag is ook één van de liedjes op Schilderij, het tweede album van Guus Meeuwis & Vagant dat in november 1997 uitkomt. Het album brengt de hits Ik Tel Tot 3, 't Dondert En 't Bliksemt en Ik Wil Met Je Lachen voort waarna Schilderij wordt bekroond met goud. Het is dan eind 1998.

Begin 1999 wordt Guus Meeuwis als meest populaire artiest onderscheiden met een Gouden Vedel van de Nederlandse Vereniging van Dansleraren. Niet veel later verschijnt de single Ze Houdt Gewoon Van Mij die een 50ste plaats in de Mega Top 100 bereikt. Ondertussen neemt Engelbert Humperdinck een Engelstalige versie op van Het Is Een Nacht... (Levensecht). In het najaar van 1999 brengen Guus Meeuwis & Vagant de liedjes Je Hoeft Niet Veel Van Me Te Houden en Boris als een single met dubbele A-kant uit.

Nadat z'n stemklachten zijn verdwenen, hervat Guus Meeuwis in september 2000 de opnamen voor een derde album. Als voorproefje op dat album verschijnt eind 2000 de single Denk Nou Eens Na. Op 18 januari 2001 gaan meer dan zevenduizend fans uit hun dak tijdens het concert dat Guus Meeuwis & Vagant in Ahoy' Rotterdam geven. Massaal wordt gereageerd op het liedje Op Straat, Meeuwis' eigen vertaling van de hit Streets Of London van Ralph McTell uit 1972. Op Straat wordt op single uitgebracht, gevolgd door de release van het derde album 1 Voor Allen. Op veler verzoek wordt later ook het breekbare Haven In Zicht op single uitgebracht.

Begin 2001 komt een einde aan de band Guus Meeuwis & Vagant. Na goed overleg besluit ieder eigen weegs te gaan. Meeuwis: "We zijn als de beste vrienden uit elkaar gegaan. Ik heb wekenlang met een knoop in m'n maag gelopen want hoe vertel je nou jouw allerbeste vrienden dat je er als band mee wilt ophouden. Uiteindelijk was dat verhaal binnen een kwartiertje verteld. Iedereen voelde precies hetzelfde. Het rare is dat de meeste jongens van Vagant nog steeds deel uitmaken van m'n huidige begeleidingsband."

Met een nieuw management, The Entertainment Group, en een nieuwe platenmaatschappij, EMI Music, maakt Guus Meeuwis nog datzelfde jaar een start met zijn solocarrière. In september 2002 verschijnt het titelloze solodebuutalbum van Guus Meeuwis, waarmee de Brabantse zanger een nieuw tijdperk inluidt. Meeuwis: "De liedjes op dit album liggen dichter bij mijzelf. Op de vorige platen lag de nadruk vaak op de feestnummers terwijl het dit keer de luisterliedjes zijn die een hoofdrol vertolken." Naast Lohues leveren ook Tren van Enckevort (Rowwen Hèze), Martijn Bosman (Kane) en Pascal Jacobsen (Bløf) gastbijdragen aan het album. De meeste liedjes schrijft Meeuwis samen met zijn vaste pianist Jan Willem Rozenboom. "Jan Willem is heel belangrijk voor mij. Mijn muziek wordt een stuk mooier als hij er bij is," aldus Meeuwis.

Behalve de liedjes Eerste Lief en Ik Wil Je, een cover van een origineel van De Kreuners uit 1990, wordt ook het fraaie Brabant op single uitgebracht. Het is Meeuwis' eerbetoon aan zijn zo geliefde provincie. "Ik koester hele warme gevoelens bij dit liedje. Brabant is toch echt mijn provincie!" In maart 2003 sluit Guus Meeuwis een geslaagde theatertour af. Die tour krijgt een vervolg in het voorjaar van 2004 met als hoogtepunt het concert dat hij op 21 maart in 't Spant in Bussum geeft. Dit concert wordt in z'n geheel opgenomen voor dvd.

Ter gelegenheid van het tienjarige artiestenjubileum van Guus Meeuwis worden in november 2004 een cd én dvd van de jubilaris uitgebracht. Op de door Meeuwis zelf samengestelde cd Tien Jaar Levensecht staan al zijn grote successen, vanaf Het Is Een Nacht... (Levensecht) tot en met Brabant. Ze worden aangevuld met persoonlijke favorieten als Haven In Zicht, een nieuwe studioversie van Toen Ik Je Zag en het duet Bondgenoot met Mama's Jasje. Verder staan op Tien Jaar Levensecht ook twee nieuwe liedjes, te weten Ze Komt Naar Huis en Mooier Dan Ik Dacht. De liedjes zijn allebei van de hand van Meeuwis met muziek van Jan Willem Rozenboom. Meeuwis: "Beide liedjes hebben direct te maken met mijn gezin. Mooier Dan Ik Dacht gaat over de nacht waarin onze dochter Sarah werd geboren. Het speciale gevoel wat ik daarbij kreeg, had ik ook tijdens de geboorte van onze zoon Pepijn. Ze Komt Naar Huis is een romantisch liedje dat ik heb geschreven vlak voordat mijn vrouw van een werkvakantie uit Zuid Afrika terugkwam." Als presentje voor de fans is aan de cd Tien Jaar Levensecht een bonusdvd toegevoegd met vijf opnamen uit het concert dat Meeuwis in Bussum gaf.

De registratie van het theaterconcert in Bussum is terug te vinden op de jubileum-dvd In Concert. Naast alle bekende hits vertolkt Guus Meeuwis op deze dvd ook een aantal prachtige covers zoals Voor Haar van Frans Halsema, Jimmy van Boudewijn de Groot, Light My Fire van The Doors en Late In The Evening van Paul Simon. Heel apart is de door Meeuwis gecoverde versie van Geef Mij Je Angst van André Hazes, waarmee zowel de dvd als cd wordt afgesloten. Meeuwis: "Ik heb dat nummer vorig jaar opgenomen voor het zilveren jubileumconcert van André. Dat was een idee van Edwin Evers. Na het overlijden van André heeft de familie mij gevraagd of ik het wilde zingen tijdens de plechtigheid in de Amsterdam ArenA. Dat volgepakte stadion met al die emoties maakte een enorme indruk op mij. Door een kleine aanpassing in het programma had ik nog extra tijd om alles op me in te laten werken. Het was een erg indrukwekkende avond."

Tien jaar Guus Meeuwis. Die tijd is omgevlogen. Dat vindt de jubilaris ook. Meeuwis: "Het is allemaal heel snel gegaan. Wonderbaarlijk snel, in elk opzicht. Wie mij tien jaar geleden had gezegd waar ik nu sta, zou ik voor gek hebben verklaard. Maar nu ik hier eenmaal ben, wil ik ook graag verder. Heel graag zelfs. Dus komt er een nieuwe theatertour en een nieuw studioalbum. Maar zover is het nog niet. Eerst wil ik dit jubileum eens goed vieren. Want ergens in mij zit nog altijd die eeuwig feestvierende student!"

Ed Hoogeveen,
oktober 2004

Voor meer informatie over Guus Meeuwis klik dan hier.